Csokoládékészítők a világ körül

A csokoládé története évszázados múltra tekint vissza és átöleli az egész világot. Ha csak Európára gondolunk, akkor is rögtön tudunk több országot is említeni, amely ismert mesés csokoládékészítményeiről. Mi mégis azt mondjuk, hogy érdemes legalább virtuálisan tenni egy föld körüli utazást, mert nagyon sok helyen bukkanunk még valódi kincsekre. Minden földrész büszkélkedhet egy-egy olyan manufaktúrával, ahol igazi csokoládét készítenek szenvedéllyel, szeretettel, és tökélyre fejlesztett technikával.

Tarts velünk erre a világ körüli utazásra, és nézz be te is a legszebb csokoládé manufaktúrák ajtaján!

Que Bo!, Mexikó város, Mexikó

Csokoládéboltok a világ körül
Kézzel készített csokoládék Torontóban

Nem véletlenül Mexikóban kezdjük az utazásunkat, hiszen ez az ország adta az első csokoládét a világnak. Amikor a spanyol hódító Hernán Cortés vitorláshajói megjelentek Mexikó partjainál, és a legénység a földre lépett, az indiánok istenként tekintettek rájuk, és egy pohár illatos, édes kakaóval kínálták őket.

A csokoládé tisztelete és szeretete tovább élt Mexikóban, a mai napig fantasztikus csokoládékészítőkkel találkozhatunk. José Ramón Castillo az egyik legnevesebb közülük.  Csokoládéműhelyében a hagyományos mexikói ízek kelnek életre. Kizárólag organikus, helyi termelőktől származó alapanyagokkal dolgoznak, az elkészült csokoládék pedig a természet adta csodálatos színekben pompáznak.

Művei többször nyerték el az „International Chocolate Award” arany és ezüst minősítését is. A Quebo Weboldalán rengeteg fotót találsz szebbnél szebb trüffeljeiről, desszertjeiről. Édesítsd meg a napodat néhány kattintással.

SOMA Chocolatemaker, Kanada – Toronto

Ha kigyönyörködted magad a mexikói csokoládémester alkotásaiban, akkor vedd északabbra az irányt, és látogass el Kanadába. Erről az országról egészen biztosan nem a csokoládé jut eszünkbe először. A humor, a vendégszeretet, a csodálatos természeti értékek mind-mind inkább jellemzőek, mint a csokoládémesterség. Mégis mutatunk egy igazi gyöngyszemet Torontóból.

A SOMA Chocolatemaker csokoládémesterei igazi műalkotásokat készítenek a világ legjobb alapanyagaiból. David Castellan és Cynthia Leung 2003-ban alapította meg kis csokoládé műhelyét, azzal a céllal, hogy a csokoládé készítését és élvezetét is egyedivé, különlegessé tegyék. Már az első csokoládé elkészítésekor érezték, hogy felfedeztek egy olyan világot, amely örökre magához láncolja majd őket.

A szenvedély azóta is tart, a vállalkozás pedig az idők során kinőtt a whiskey lepárló sarkából, ahol eredetileg helyet kapott. Mára már nagykereskedők hálózatával és több saját bolttal dolgoznak.

Csokoládéboltok a világ körül
Kanada legszebb csokoládéboltja

Egyik különlegességük a kúp alakú „Douglas Fir” trüffel, melynek alapját a Dominikai Köztársaságból származó gyümölcsös csokoládé adja. A tüzet benne pedig a kanadai fenyő természetes olaja, amivel az egész csokoládét átitatják. Ha csukott szemmel kóstolod meg, rögtön egy kanadai fenyőerdő közepén érzed majd magad.

A Somachocolate oldala is árulkodik szenvedélyességükről, gyönyörű fotókkal, csodás leírásokkal kápráztatnak majd el minket.

Csokoládéboltok a világ körül
Kézzel készített, egyedi csokoládé

Sprüngli, Svájc – Zürich

Kanadát elhagyva térjünk vissza Európába, hiszen egy ilyen felsorolásból biztosan nem maradhat ki Svájc, amelynek a nevéhez egyértelműen hozzárendelődött a kiváló minőségű csokoládé. Először 1697-ben kóstolt svájci ember csokoládét. Ennek a szerencsés férfiúnak a személyében nem mást tisztelhetünk, mint az akkori zürichi polgármestert, aki egy brüsszeli látogatása során kóstolta meg először a csokit. Annyira ízlett neki, hogy hazatérése után mindent megtett azért, hogy ezt a boldogságot hozó finomságot mindenkivel megismertesse.

A legkorszakalkotóbb találmányuk mégis az volt, amikor évszázadokkal később tejet adtak az addig sötét, ragadós csokoládémasszához. Innen pedig már nem volt kérdés az igazi diadalmenet. Mára Svájc az első számú csokoládé exportőr Európában. Egy ilyen milliőből nehéz kitűnni, van egy műhely, akinek azonban mégis sikerült.

Csokoládéboltok a világ körül
Svájci kézműves csokoládébolt

A Sprüngli egy luxus csokoládé üzlet, amely 1836-ban nyitotta ki a kapuit először. Hírnevét és az őt övező elismerést a könnyű, édes krémmel töltött macaronjainak, az egyedülálló Luxemburgerli-nek köszönheti. Ezeket a fantasztikus finomságokat az ínyencek egyedi összeállításban is megrendelhetik a spuengli webshopból.

A Sprüngli 175 éve csábítja magához a csokoládéfanatikusokat. Engedj te is a csábításnak és tegyél egy virtuális túrát a honlapjukon.

Csokoládéboltok a világ körül
Kézműves csokoládés édességek Svájcból

Roselen Chocolatier, Peru - Lima

Egy hirtelen, éles kanyarral fordítsd a tekinteteted a világ egy teljesen más része felé, és utazz velünk Peruba, az inkák és az arany csodálatos földjére. Látogatásodkor egyszerre érzed majd a modern kultúra és a történelem keveredését, fantasztikus tájakon barangolhatsz, és régen elfeledett kincsekre bukkanhatsz.

Peru egyik jelentős exportcikke a kakaó, a világ 9. legnagyobb kakaó termelője és a világ legnagyobb bio kakaó gyártója.  Jelenleg több, mint 50 000 perui él kakaó termesztésből. Nem véletlen, hogy a csokoládémanufaktúrák a világ minden táján előszeretettel használják a perui alapanyagokat mesterműveik elkészítéséhez.

Csokoládéboltok a világ körül
Fantasztikus csokoládé manufaktúrák a világ körül, ahol valódi csokoládék készülnek szeretettel, szenvedéllyel, kiváló alapanyagokból.

Adott tehát, hogy Peruban is legyen legalább egy fantasztikus csokoládémanufaktúra, ahol nem is csokoládék, hanem igazi műalkotások készülnek. Giorgio Demarini, a Roselen Chocolatier tulajdonosa grafikusnak tanult, de a tehetségét mára már egy sokkal édesebb területen kamatoztja. Édesanyjával, Elena Basagoitia-val alapították meg manufaktúrájukat, ahol csokoládét készítenek, kézzel festve, meglepő ízpárosításokat alkalmazva.

Minden darab trüffelt, bonbont egyedi ékszerként kezelnek, amire öröm ránézni, és élvezet megkóstolni. A természetes eredetű, tartósítószer nélkül készült csokoládét kis mennyiségben, kézzel készítik el, a legjobb minőségű alapanyagokból. Külön említést érdemel a legeredetibb alkotásuk, a perui chili paprika első bonbonja citrus-, licsi- és muskátlivirággal.

Fedezed fel te is ezeket az apró csodákat, hiszen közelebb vannak, mint gondolnád. Kattints néhányat a Roselen oldalán és élvezd a látványt.

Csokoládéboltok a világ körül
Kézzel festett csokoládék Peruból

Paul A. Young, Anglia – London

Peruból most újra Európába invitálunk. Valljuk be, hogy Anglia sokáig nem a gasztronómiájáról volt híres, és ezt a lemaradást, hiába jött Jamie még mindig nem sikerült maradéktalanul behozniuk. Más a helyzet azonban, ha a csokoládéról beszélünk. Az Egyesült Királyság fontos szerepet játszott a csokoládé története során. Ez a történet egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor megjelentek azok a technológiák, amelyekkel a csokoládégyártás iparosítására sor kerülhetett.

A jelenlegi nagy, nemzetközileg ismert márkák, mint a Catbury’s, a Fry’s, vagy a Terrys kis csokoládéüzletként kezdték a brit városok utcáin. Mára már az Egyesült Királyság listavezető az egy főre jutó csokoládéfogyasztásban. Ez a fogyasztás leginkább még az ipari édességekre koncentrálódik, de egyre nagyobb az érdeklődés a kézműves, minőségi termékek iránt is.

Csokoládéboltok a világ körül
Kézműves csokoládé bolt London egy kis utcájában

Vegyél példát a régi Anglia lakosairól és sétálj be most a Camden Passage egy kis üzletébe, melynek tulajdonosa és csokoládémestere a többszörösen díjazott Paul A. Young. Ő volt az egyik, aki a 15 évvel ezelőtti csokoládé forradalom élére állt Londonban, azzal a céllal, hogy a tradicionális, túlságosan édes brit ízélményt felváltsa a friss, innovatív, érdekes csokoládé varázsa. Paul nem állt meg annál, hogy saját maga készít fenséges édességeket, hanem workshopokat tart, ahol átadja a tudását.

Ha Londonban jársz, mindenképp keresd fel az üzletet. Addig pedig csodáld meg az Paul A. Young weboldalát is.

Csokoládéboltok a világ körül
A kézműves csokoládék egyik legnagyobb mestere is imádja a csokit

SpagNVola, Amerikai Egyesült Államok

Anglia után ismét a tengerentúlra csábítunk titeket, utazásunk utolsó állomására. Amerika is jelentős mérföldkővel büszkélkedhet a csokoládé történetében, hiszen a világ legnagyobb és legrégebbi – még ma is működő -  csokoládégyárát az amerikai Milton Hersey alapította 1849-ben. De nem csak ezt a rekordot állították fel. Ők látták el az amerikai hadsereget a II. világháborúban csokoládéval, amely kiérdemelte a világ legrosszabb csokoládéja címet.

A történetet árnyalja, hogy ezt a csokit kifejezetten Paul Logan, ellátmányozásért felelős ezredes kérésére fejlesztette ki Sam Hinkle, a Hersey’s vezető kémikusa. A csokival kapcsolatos fura elvárás azért volt indokolt, hogy a katonák táplálékként és ne édességként kezeljék, így annyit egyenek belőle amennyire valóban szükségük volt.

Mára már megváltoztak a csokoládéval kapcsolatos elvárások, és a minőségi csokik egyre nagyobb teret hódítanak. Mi sem jobb bizonyítéka ennek, mint a SpagNVola.

Csokoládéboltok a világ körül
Az egyik legszebb amerikai csokoládéműhely


Egy házaspár, Eric és Crisoire Reid a tulajdonosa ennek a gyönyörű csokoládé manufaktúrának. A különlegességük többek között abban rejlik, hogy a teljes gyártási folyamatot a kezükben tartják, egészen a kakaóbab termesztésétől a kész termék kiszállításáig. Külön említést érdemel az olíva olajjal ízesített trüffel és a karamell bonbon. Az érdeklődőknek gyárlátogatásokat is tartanak maryland-i üzemükben.

A csoki iránti szenvedélyes szeretetük áthatja minden szavukat, minden fotójukat és az összes sort, amit leírnak róla, ezt sugározza weboldaluk is. Lépj be a SpagNVola ajtaján is néhány percre.

A csokoládé itthon

Az elmúlt években Magyarországon is reneszánszát élik a valódi csokoládé manufaktúrák. A műhelyek nagy részében szeretettel, gondoskodással olyan minőségi és prémium termékeket állítanak elő, amelyek megállják a helyüket világ élvonalában is.

Kézműves csokoládé
Kézműves csokoládé

Olyan ízek kerülnek egy-egy falat trüffelbe, bonbonba, amiről nem is álmodnánk.

Nézz szét itthon is, és fedezd fel a kézműves csokoládék világát, cégeknek pedig ajándék ötlettel is segít a DantoniChocolate oldala. Garantáljuk, hogy élménydús kirándulásban lesz részed!