A varázslók is csokoládét esznek.

Te miért tennél másként?

Emlékszel? Emlékszel arra a pillanatra, amikor Harry Potter a Roxforba tartó vonat egyik fülkéjében Hermione-vel és Ronnal beszélgetett az előttük álló tanévről és feladatokról? Akkor talán az is megvan, hogy ült mellettük még valaki, Remus Lupin, a leendő sötét varázslatok kivédése tanáruk. Hirtelen megáll a vonat. Senki sem tudja mi történik valójában. Aztán van egy pillanat, egy sötét pillanat, amikor köd ereszkedik a világra. Mintha eltűnne az öröm a földről és felváltaná a céltalanság, a boldogtalanság, és a kilátástalanság.

Harry pedig elájul.

Fény villan, a köd feloszlik, és Harry is lassan kinyitja a szemét. Emlékszel, mi volt akkor Lupin kezében?

Csokoládé.

Lupin egy darab csokival kínálta meg az éppen eszmélő Harry Pottert. Ez pedig egyáltalán nem véletlen. A csokoládénak számos olyan hatása van, ami jót tesz veled, amitől erős leszel, bátor és egy kicsit talán boldogabb is.

Gyere velünk most Roxfortba, mert megmutatjuk, hogy mikor kellett volna még Harrynek és barátainak bedobnia egy falat édes, krémes, olvadó csokit.

Gyere velünk Roxfortba csokoládét enni

Ha az agynak kell egy kis motiváció

A csoki élénkíti az agy vérellátását, jobban tudsz tőle koncentrálni, összeszedettebb leszel. Iskolában, vizsga előtt szinte kötelező. Harry is jobban járt volna, ha magához vesz egy kis csokit, mielőtt belép a bájitaltan terembe, hogy megírja a vizsgáját.

Ha a testednek van szüksége feltöltődésre

Azok a felejthetetlen kviddics meccsek! Itt egészen biztosak vagyunk benne, hogy Harry felszállás előtt titokban csokit evett. Hogy is bírta volna másként? A csoki tele van olyan varázslatokkal, amikre a testednek szüksége van. A muglik egyszerűen vitaminoknak, és ásványi anyagoknak hívják őket. A nagyon okos muglik A, B, C, E vitaminnak, vasnak, magnéziumnak, kálciumnak, foszfornak, mangánnak és káliumnak. Nem beszélve arról, hogy van az étcsokiban katekin és epikatekin (újabb két varázsszó), aminek a hatására az izmok tápanyagfelvevő képessége nő, így azok nagyobb energiával dolgoznak a sportolás alatt.

Ha a szívedet óvod

Vannak azok a pillanatok, amikor majd kiugrik a szíved a helyéről. Nem volt ezzel másként Harry sem, főleg a végső nagy csatában. Abban a csatában, aminek lezárásaként az egyik barátja kezében feküdt, és halottnak tettette magát. A szív sok kihívással néz szembe, fontos hát, hogy figyeljünk rá, és megfelelően gondoskodjunk róla. A csokoládé csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát. Még jó, hogy Harry megúszta, mert egy ilyen helyzetben sokan közel álltunk volna egy valódi infarktushoz!

Ha a kedved nem az igazi

Hányszor láttad Harryt szomorúnak? Ugye nagyon sokszor. Például amikor vége a bálnak, és Hermione-val a lépcsőn ülve keseregnek be nem teljesült szerelmükön. Vagy amikor rájön, hogy Edevis tükrének segítségével mégsem kapta vissza a szüleit. Egy kis darab csokoládé a benne található endorfin hormon miatt segít ezekben a helyzetekben, hogy visszakapj egy kicsit a mosolyodból.

Ha el akarod űzni a feletted lebegő dementort, a stresszt

A kedvenc témánk, hiszen Harry gyakorlatilag folyamatosan csokit ehetett volna, olyan sok stresszes szituációba keveredett. Repült egy kocsival London felett, majd nekiütközött egy fúriafűznek. Egy kaviccsal a szájában ugrott bele egy sellőktől hemzsegő tóba, hogy megmentse a legjobb barátját (és nem, ezek a sellők nem azok voltak, akiket Disney mutatott nekünk korábban). Megküzdött Voldemorttal – nem is egyszer. És sokszor fenyegette az a veszély, hogy élete végéig Dursley-éknál fog lakni.

Szerencsére egyszerű mugliként te csak a reggeli forgalommal, a folyamatosan nyomasztó határidőkkel és a véget nem érő feladatokkal találod szembe magad nap, mint nap. Neked ők a dementoraid. És mivel nincs varázspálcád – általában – kénytelen vagy egyszerűbb praktikákhoz folyamodni. 40 gramm étcsoki naponta csodát tesz a kortizol hormonnal a szervezetedben. Ez az a hormon, ami a stresszszintért felelős. Varázsold el egy kis csokival.

A csokoládé az igazi mágia

A csokoládé az igazi mágia

A varázslóvilág tantárgyai közül a bájitaltan a kedvencünk. Hiszen a tökéletes minőségű alapanyagok egyvelege csodálatos hatású dolgokat eredményez. Pont olyanokat, mint a csokoládé. De csak akkor, ha odafigyelünk az alapanyagok frissességére, kiváló minőségére, és nem adunk hozzá semmi olyat, ami felesleges!

Mindeközben Ron…

Ront többször láthatod a Mézesfalás nevű csodálatos édességbolt polcai között, ahogy a finomabbnál finomabb csemegéket pakolja le. De láthatod a vonaton is, ahogy egymás után tűnnek el a szájában a csokibékák. Nos, van egy utolsó jó tanácsunk. Az ő példáját ne kövesd. A csoki akkor lesz rád jó hatással, ha mértékkel fogyasztod!