5+1 különleges hozzávaló az ellenállhatatlan forró csokihoz

Képzelj el egy átlagos ősz végi, tél eleji napot. Az utcán a zúgó szél az arcodba csapja az esőt, lefagy a kezed, és az orrod, és alig várod, hogy hazaérj. Végre kinyitod az ajtót és belépsz a barátságos meleget sugárzó otthonodba. A kinti fagyot még a zsigereidben érzed, a lelkedben még mindig ott zúg a zord szél, az esőcseppek még nem száradtak le az arcodról.

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy készítesz magadnak egy nagy bögre forró csokit. Először megmutatjuk Neked a tökéletes alapreceptet, majd feldobjuk kedvenc fűszereinkkel.

Felejtsd el a porokat!

A tökéletes forró csoki az alapanyagoknál kezdődik. Felejtsd el a készen kapható forró csoki porokat, mert tele vannak aromákkal, ízfokozókkal pont azoknak az összetevőknek a kárára, amelyek az italod velejét adnák. Egyszerű megoldásnak tűnhet összekeverni egy kész dolgot egy bögre tejjel és hátra dőlni. De hidd el, egy kis plusz erőfeszítéssel magasabb szintre emelheted az ízélményt.

Mire lesz szükséged?

Válassz magas minőségű, legalább 70% kakaótartalmú csokoládét, és reszelj le belőle 30 grammot. Melegíts fel 1,5 dl tejet. A tej kiválasztásánál döntsön a zsírtartalom, és ez legyen minél több. Ha igazán bevállalós vagy, akkor a tej felét akár tejszínre is cserélheted.

A cukrot vagy a mézet nem érdemes kispórolni a forró csokiból, tegyél az italodba annyit, hogy számodra kellemesen édes legyen. A tejet melegítsd fel, de ne forrald, add hozzá a cukrot, majd olvaszd bele a csokoládét. Ennyire egyszerű.

Oké, mutatunk még valamit!
Ha még mindig olvasol minket, és nem zártad be az ablakot a tej vagy a cukor szavak látványától, akkor eláruljuk, hogy mivel tudod őket helyettesíteni. Ha laktózérzékeny vagy, vagy vegán étrendet követsz, a tejet nyugodtan cseréld ki mandulatejre. Édesítéshez pedig használhatod a mézet, ami plusz aromát ad majd az italodnak.

Ne elégedj meg ennyivel!

Az elkészített forró csokival akár már le is ülhetnél egy fotelba, bekapcsolhatnád a kedvenc sorozatodat a Netflixen, vagy elindíthatnál egy chill Youtube lejátszási listát. De azt javasoljuk, hogy ehelyett tölts még egy fél percet a konyhában, és bolondítsd meg a bögrédben gőzölgő italod egy olyan fűszerrel, ami kiemeli a csoki ízét. Hidd el, nem fogod megbánni.

A fűszerek évezredek óta jelen vannak a gasztronómiában, jelentős részüket nem csak az ízük, hanem a fűszer alapanyagául szolgáló növényeknek tulajdonított gyógyhatások miatt is fogyasztották. Ezek a hozzávalók azok, amelyek karaktert, zamatot, aromát hoznak a mindennapi étkezésekbe, az italok élvezetébe. A fűszerek kiemelik a többi alapanyagot az egyhangúságból.

Bár a csokoládé önmagában is intenzív ízű, mégis tudjuk ezt még fokozni megfelelő ízesítéssel.

Kedvencek a konyhánkból

Mutatunk Neked 5 hozzávalót a forró csokihoz a mi kedvenceink közül, amivel a legszívesebben készítjük a forró csokit. Lesznek köztük hagyományosabb fűszerek, és olyanok is, amelyek használatával meglepő ízeket varázsolhatunk. A lista végére tartogattuk a hangulatfelelőst, a plusz egyet, amitől igazán izgalmassá válik majd az a bögre forró csoki.

Az illatos fahéj

Gondoltad volna, hogy az őszi és téli időszak legkedveltebb fűszerének története egészen az ókorig nyúlik vissza, hiszen elődeink már akkor előszeretettel fogyasztották. Sőt a rómaiak gyógyszerként alkalmazták a lelki egyensúly visszaállítására.

A fahéjat hazánkban a 15. századtól használjuk, azóta viszont vitathatatlanul az egyik kedvenc fűszerünkké vált, és szinte minden konyhában megtalálható. Európában, így Magyarországon is a Sri Lankán őshonos ceyloni fahéjfa kérgéből készült őrleményt fogyasztjuk leginkább, míg például Amerikában a kínai kasszia fahéjat használják. A kettő közt a legjelentősebb különbség, hogy a kínai fahéjban a csípős íz dominál.

Egészségre gyakorolt hatása miatt a szakértők kifejezetten javasolják a fogyasztását. Amellett, hogy jó hatással van az emésztésünkre, kiváló fertőtlenít, és segít a gondolkodásban talán az egyik legnagyobb előnye vércukor szabályozó hatása. Ha magas szénhidráttartalmú ételt fahéjjal fogyasztunk, akkor az nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, és így hirtelen csökkenést sem. Hessegessük is el bátran a forró csokink magas szénhidráttartalma miatt érzett lelkiismeret furdalásunkat.

Már a fahéj illata átmelegít, az íze pedig kiválóan harmonizál a csokoládé ízével. Szóval ne habozz! Szórd meg a forró csokidat egy csipet fahéjjal!

Az örömet hozó narancshéj

A narancshéjban található illóolajok jókedvre derítenek, megerősítik az idegeidet. Ha stresszes napod volt a munkahelyeden, vagy kikészítenek a gyerekeid, akkor nincs más dolgod, mint hogy néhány gramm narancshéjat reszelsz a forró csokidra. Az íz és az illat azonnal mosolyt csal majd az arcodra, és a mosolyodon át derűsebbnek látod az egész világot.

A minőség a narancs esetében is érték, figyelj arra, hogy olyan gyümölcsöt válassz, amelynek a héját nem kezelték kémiai anyagokkal. A tartósítás során felhasznált anyagok nagy része a narancshéjat fogyasztásra alkalmatlanná teszik. Szerencsénkre egyre több helyen hozzáférhetőek már a kezeletlen narancsok.

Ha nagyobb dózisban vágysz a narancsos csoki élményére, akkor csokiba mártott kandírozott narancshéjat ajánlunk, amelyet magadnak is könnyedén elkészíthetsz, de megkóstolhatod a miénket is.

A szokatlan chili

Biztos előtted van a pillanat, amikor Juliette Binoche chilit tett az egyik bon-bonjába, és biztosan emlékszel arra is, hogy ez a tüzes ízvilág milyen hatással volt a falu egyes lakóinak életére ?. Gondolhatnánk, hogy a chili és a csoki házasítását a Csokoládé című filmek köszönhetjük, de az igazság az, hogy már az aztékok is így fogyasztották.

A chili kiemeli a csokoládé ízét, pikáns, érdekes és megdöbbentő zamatot hagyva maga után. Nagyon fontos, hogy szentelj figyelmet az adagolásnak, hiszen a cél nem az, hogy az elkészült italunk maróan csípős legyen, hanem hogy a chili hangsúlyozza a csokoládé valódi ízét. Inkább kóstolgass folyamatosan, de majdnem biztos, hogy 1-2 csipet chilipehelynél többre nem lesz szükséged. Tegyél még hozzá egy kis fahéjat, gyömbért, vaníliát vagy narancsot és fenséges végeredményt kapsz!

Az izgalmas kardamom

Keleti világot idéző, és egyre népszerűbb fűszer a kardamom, amely kifejezetten jól harmonizál a csokoládéval. A kardamom elnevezés a karida (szív) és az amomum (fűszer) szavak összetételéből született, a kardamom a szív fűszere, testünk motorjának védelmezője. Nem is gondolnánk, hogy két olyan konyha használja előszeretettel, amelyek távolabb már nem is állhatnának egymástól.

A kardamom az az arab és a skandináv gasztronómia sztárja. Ha az arab világba látogatsz, akkor nagy eséllyel kardamomos kávéval fognak kínálni, amely a vendégszeretet szimbóluma. Ha Svédországba, vagy Norvégiába utazol, főleg karácsony tájékán, gyakran fogsz belefutni kardamommal ízesített süteményekbe, mézeskalácsokba, de a kardamom ízét fedezheted fel a „glöggben”- a skandinávok jellegzetes forralt borában is.

Ez a csodálatos fűszer különleges ízével, aromájával és hatásaival segíti érzelmi és mentális jólétünket. Csokoládéval együtt pedig egyszerűen páratlan! Kínáld meg a vendégeidet Te is egy pohár friss, illatos kardamomos forró csokival!

A fenséges gyömbér

Kínában és Indiában hatalmas hagyománya van a gyömbérfogyasztásnak, már az időszámításunk előtti időkből, Európában mégis csak a 19. században terjedt el ez a fűszer, elsősorban a gazdagok körében. Mára már a gyömbér az egyik legkedveltebb természetes immunerősítő, ami igazi harcostársunk a megfázás, a kialakuló felsőlégúti megbetegedések gyógyításában. Emellett az egyik legtöbb betegség megelőzésére és gyógyítására alkalmas gyógynövény.

A gyömbér átmelegíti a belsőnket, serkenti a vérkeringést ezért sokáig afrodiziákumként tekintettek rá. Csípős ízével, átható illatával és a csokoládéval együtt fogyasztva olyan ízorgiában lesz részed, amiről korábban nem is álmodtál! Reszelj egy kicsit egy darab gyömbérből a forró csokidba, és meglátod, hogy nem a levegőbe beszélünk!

Forró csoki és egy kis brownie
Elmúltál 18 éves? Akkor olvass tovább!

Ígértünk Nektek még egy hozzávalót a cikkünk elején, amivel igazán feldobhatod hangulatot! Ez pedig nem más, mint az alkohol. Nehogy félreérts, nem bíztatunk mértéktelen alkoholfogyasztásra, de az igazság az, hogy egy kevéske rum, whiskey, krémlikőr, narancslikőr csak hozzáad a forró csokidhoz. Egy esti lazuláshoz tökéletes választás!

A fentieken kívül természetesen még nagyon sok olyan hagyományos vagy érdekesebb hozzávaló van, amely a forró csoki dísze lehet. Legyen szó akár szerecsendióról, manduláról, vaníliáról, mézről, szegfűszegről, biztosan nem nyúlsz mellé. A bátrabbak kipróbálhatják a cayenne borsot, de akár a mentát is. Az ízek variálása, párosítása pedig még jobb eredményt hozhat, itt a határ már csak a képzelet!

A legfontosabb üzenetünk

A DantoniChoclate-nél hiszünk abban, hogy a minőségi táplálék nem lehet egészségtelen. Még akkor sem, ha csokoládéról van szó! Ezért szeretnénk Nektek kihangsúlyozni még egyszer, hogy mindig minőségi alapanyagokat válasszatok. Akkor is, amikor egy olyan egyszerű dologról van szó, mint a forró csoki. Az italotokban a csokoládé legyen legalább 70% kakaótartalmú, a narancs legyen kezeletlen, a tej legyen friss.  

Ha bármelyik hibázik, akkor hiába ízesítünk érdekesebbnél érdekesebb fűszerekkel, nem lesz tökéletes, valami mindig hiányozni fog. Biztosak vagyunk abban, hogy kiváló eredményt csak kiváló alapanyagokkal érhetünk el. Ezt a szemléletet követjük mi is akkor, amikor kézműves csokikat készítünk. Nem használunk tartósítót, mesterséges aromát, és pálmaolajat sem!

Még egy hozzávaló

Az utolsó és legfontosabb hozzávalóról még nem esett szó. Akár magadnak, akár másnak készítesz egy bögre illatos forró csokit, készítsd szívből, készítsd szenvedéllyel. Tegyél bele mindig egy csipet szeretet is. Hidd el, anélkül mit sem ér az egész!

Költőnket is e gondolat no meg a forró csoki ihlette e néhány sor erejéig:

Forrócsoki

"Ha a napunk csoki volna egész nyáron olvadozna,
nem mondanék semmi sztorit, meginnám a forró csokit.
Ha a tejút csoki volna, csillagokból csoki folyna,
fénysebesen hozzá jutnék, vagy ha nem, hát elpusztulnék."

Vers: RisingPoetry