10 válogatott érdekesség a csokoládéról

A csokoládé nem véletlenül áll még a mai napig a modern kutatások középpontjában. Vizsgálják az összetevőit, az emberi szervezetre gyakorolt hatását, és egyre másra jelennek meg vele kapcsolatban meglepő, a korábbi hitrendszereket leromboló tézisek. Évszázados története során lengte már körbe misztikusság és felruházták mindenféle tulajdonsággal. Annyira szeretjük a csokoládét, hogy még külön világnapja is van.

Nem volt nehéz 10 olyan meglepő érdekességet találnunk a csokoládé világában, amiről – talán kimondhatjuk – méltatlanul keveset beszélünk.

1. Különös mesterség – a csokoládékóstoló

A csokoládé készítése és kóstolása is igazi művészet. Egy prémium minőségű csokoládéhoz ugyanúgy szelektálják a kakaóbabot, mint a kiváló borokhoz a szőlőszemeket. Ráadásul a kakaóbabban több, mint 500 aroma található, ezzel szemben a vörösborban mindössze 200.

Ahogy a borkóstolást is mesterfokon űzik a sommelier-ek, úgy a csokoládé kóstolásához is igazi profinak kell lenni. A kiváló ízérzék mellett kifinomult szaglásra is szüksége van a csokoládékóstolóknak, akik naponta akár 100 fajta csokit is megízlelnek. Ezekre a pozíciókra általában külföldön keresnek munkaerőt, és a fizetés milliós nagyságrendű. Nem véletlenül álma mindenkinek, hogy csokoládé kóstolással keresse a kenyerét.

2. A szádban olvad

De jó is lenne, ha így lenne, de hát ki ne talált volna már összeolvadt csokoládét a táskája alján, vagy kinek nem kente már össze a frissen mosott pulcsiját egy csokis kéz…

A csokoládé olvadáspontja 35-37 Celsius fok körül van. Ezért olvad szét a szádban, a kezedben, és melegebb nyári napokon a táskádban is.

A csokoládé a szádban olvad
A csokoládé csak a szádban olvad?
3. Tényleg lehet a csokoládé mérgező?

A csokoládéban található teobromin az ember számára csak kifejezetten nagy mennyiségben lehet mérgező. Ez az alkaloid a koffeinnel van rokonságban, ám elenyésző mértékben hat csak a központi idegrendszerre. Ha egy átlagos testalkatú ember 4000 szelet csokoládét fogyasztana el rövid idő alatt, akkor csokoládémérgezést kapna, de lássuk be, erre igazán kicsi az esély.

A kutyákkal azonban egész más a helyzet. Számukra a csokoládéfogyasztás könnyen végzetes lehet. Ennek oka, hogy a kutyák szervezetében a felezési idő sokkal több az emberéhez képest. Ez azt jelenti, hogy a véráramba került toxikus vagy egyéb anyagok mennyisége jelentősen lassabban csökken a felére. Ez idő alatt pedig a teobromin már hatást gyakorol a központi idegrendszer működésére. A mérgezés gyógyításához az állatorvosnak sem lesz megfelelő eszköze, tüneti kezelést fog csak tudni alkalmazni.

Bármennyire is szeretjük kedvenceinket, ne kényeztessük őket csokoládéval, tartsuk meg inkább magunknak 😊

4. A csokoládé, mint fizetőeszköz

A maják a kakaót fizetőeszközként használták a kereskedelemben, és nagyobb értéket tulajdonítottak neki, mint az aranynak. A kakaó neve is utal a kereskedelemben betöltött szerepére, hiszen a „cacau” igeként azt jelenti, hogy „venni”.

5. Fürödj te is csokoládéban

Az elmúlt években a csokoládé egyre nagyobb teret hódított el a szépségiparban is. Csokoládéfürdőket vehetünk, csokoládés pakolásokkal kényeztethetjük magunkat, a szappanokban található csokitól pedig isteni illat lengi be a fürdőszobát az esti zuhanyzáskor.

A térhódítás a kakaóvajnak köszönhető, ami ápolja és védi a bőrt. Népszerűségét tovább növeli, hogy a legújabb kutatások szerint serkenti a zsírégető folyamatokat. A csokoládés krémek visszaadják a bőr feszességét és puhaságát.

Ki ne fürdőzne szívesen a csokoládé csodálatos illatában, tudva azt, hogy még fiatalabb és szebb is lesz tőle?

Csokoládé ami fehér
Csokoládé ami fehér?

6. Van fehér csokoládé?

Bátor kijelentést teszünk. Fehér csokoládé valójában nem létezik. Két csoki összetevő van, amely a csokit igazán csokivá teszik, az egyik a kakaóvaj, a másik pedig a kakaó-szárazanyag. Az előbbi a csokoládé állagáért felel, míg az utóbbi adja annak jellegzetes színét és aromáját. A fehér csoki tartalmaz kakaóvajat, de előállításához nem használnak szárazanyagot.

Így tehát a fehér csokoládé csak a nevében hasonlít az igazi csokihoz, de a többi tulajdonsága alapján valójában nem csokoládé.

Bár külső szakértőnk véleménye szerint a kakaóvaj is a szárazanyag tartalom része, így érdemes elolvasni mit ír erről és a csokoládék minőségéről.

7. Az „Istenek eledele”

A maják és az aztékok már 3000 évvel ezelőtt hódoltak a csokoládénak, ők voltak az elsők, akik kakaótermesztéssel foglalkoztak. A kakaóbabot termő fa latin neve Theobroma cacao, ami annyit tesz, az istenek eledele, melynek termését is ők kóstolták meg először.

Mágikus tulajdonsággal és gyógyító hatással ruházták fel a csokit. A vezetők temetésein is csokoládét ajánlottak fel isteneiknek. Az egészség, az élet és a termékenység szimbólumának tekintették.

8. Casanova kedvence

A legenda szerint Casanova minden hódítása előtt csokoládét fogyasztott, mert a csokoládét sokáig afrodiziákumként tartották számon. Ennek oka az volt, hogy a csoki olyan vegyületet tartalmaz (ferotomin), amely akkor szabadul fel a szervezetünkben, ha szerelmesek vagyunk. Ezt a tévhitet a modern tudomány természetesen megcáfolta, és azt bizonyította, hogy ez az anyag azelőtt felszívódik, mielőtt elérné az agyunkat és hatással lenne rá.
A szerelmi légyott a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem pezsdíthető fel egy kis csokoládéval. Bárcsak megkérdezhetnék erről az ősi maja kultúra lakóit, akik minden szerelmi szeánszuk előtt kakaóbabot fogyasztottak. Vajon véletlenül?

Kakaó termesztés Elefántcsontpart
Kakaó termesztés Elefántcsontparton

9. Elefántcsontparti kitérő

A világ kakaó termelésének jelentős részét, nagyjából egyharmadát Elefántcsontpart adja. A dolog érdekessége nem ez, hanem hogy a termés nagy része családi ültetvényeken van. Olyan családok kezében, akik igazán szegény sorban tengetik életüket, hiszen a termést alacsony áron veszik át tőlük a kereskedők. És ha még ez sem lenne elég, gondoltad volna, hogy a legtöbb kakaó termesztő még soha életében nem kóstolt csokoládét? Sőt, olyan is van, aki nem is tudta, hogy mire használják fel az általa termesztett kakaót.

Nézd meg az első csokoládékóstolást egy holland televízió által készített riportfilmben.

10. A világ legnagyobb táblás csokoládéja

A Thorton készítette le a világ legnagyobb táblás csokoládéját alapításának 100. évfordulójára. A hatalmas csokoládé 5792 kilót nyomott, 4 méter hosszú és 4 méter széles volt. Ezzel a mérettel be is került a Guiness Rekordok könyvébe. Nagyjából 75 000 darab normál méretű csokoládétáblára szeletelték fel, amit aztán boltjaikban értékesítettek.

Az édes íz szeretete velünk születik, míg a sós ízvilágot nagyjából 2 éves korunkra fogadjuk el. A csokoládé diadalútja innentől nem is kérdéses!